Zpráva o činnosti za rok 2021

Zpráva o činnosti za rok 2021

Uplynulý rok nebyl pro členy tenisového klubu, stejně jako pro všechny ostatní, rokem typickým. Omezení vyplývající z epidemiologické situace zasáhla zejména začátek a konec roku 2021, proto nebyla hlavní sportovní sezóna závodního a rekreačního hraní výrazně omezena. Došlo však k redukci počtu jarních utkání mistrovských soutěží ČR (o tom níže ve zprávě Václava Kasíka).

Na začátku jara se opět podařilo formou dobrovolnické činnosti zprovoznit tenisový areál a vytvořit podmínky pro účast našich družstev v mistrovských soutěžích družstev ČR,
pro tréninkový proces výuky mládeže a samozřejmě pro rekreační hraní, jež velkou měrou přispívá zdravotnímu, sportovnímu i lidskému rozvoji členů i nečlenů Tenisového klubu Březnice.

Výbor Tenisového klubu Březnice (dále jen TK Březnice) pracoval v roce 2021 nadále ve složení: Robert Barták – předseda, Tomáš Doul, Václav Kasík, Adam Nusl, Lenka Petráňová, Vlasta Stulíková, Karel Tetaur – členové výboru.

Výboru TK Březnice se v roce 2021 podařilo udržet sportovně-závodní úroveň družstev úměrnou možnostem klubu i tréninkový proces mládeže. V této souvislosti patří veliké poděkování trenérům mládeže Matěji Petráňovi a Miroslavu Šilhavému, kteří se dlouhodobě věnují výchově mladých tenistek a tenistů v našem klubu. Kromě pravidelných tréninků uspořádali pro tenisovou mládež v roce 2021 pět tenisově-sportovních soustředění, z nichž jedno bylo týdenní.
Přes organizační komplikace se bude Výbor TK Březnice spolu se svými trenéry snažit i v příštím roce udržet systém trénování mládeže.

Mistrovské soutěže družstev ČR:
V tenisové sezóně 2021 hrálo za TK Březnice 5 závodních družstev: starší žáci, dorost a 3 družstva dospělých. I letošní závodní sezóna byla poznamenána pandemií koronaviru a soutěže všech družstev byly do značné míry omezeny novým herním systémem. Hrálo se pouze tříkolově a jako i v předchozí sezóně měl tento systém své výhody i určitá úskalí. Jedna výhra znamenala udržení v dané třídě, ale pokud by družstvo 3 x prohrálo znamenalo by to sestup do nižší kategorie.

Výsledky jednotlivých družstev:

Družstvo starších žáků hrálo III. třídu s těmito výsledky:
TK Březnice: T.J.Sokol – Sedlčany 5:4., TK Březnice – Sporttenis 1:8,
TK Březnice – Tsport Votice 2:7.

Družstvo dorostu hrálo krajskou soutěž III. třídy s těmito výsledky:
TK Březnice – TK Roja Příbram 3:6, TK Březnice – Spartak Hořovice 3:6.

Družstvo dospělých A hrálo krajskou soutěž II. třídy s těmito výsledky. První utkání prohrálo s družstvem Řevnice 4:5, ve druhém utkání zvítězilo nad Spartakem Rožmitál 9:0 a v posledním utkání opět prohrálo s LTC Rudná 0:9. I toto jediné vítězství stačilo k udržení v soutěži II. třídy.

Družstvo dospělých B hrálo krajskou soutěž IV. třídy s těmito výsledky:
TK Březnice B – Sokol Kamýk 7:2, TK Březnice B – TK Roja Příbram 2:7,
TK Březnice B -TJ Višňová 7:2.

Družstvo dospělých C hrálo krajskou soutěž IV. třídy s těmito výsledky:
TK Březnice C – TK Bohutín B 1:8, TK Březnice B – TC Vitality Březnice B 4:5,
TK Březnice C – T.J. Sokol Sedlčany B 2:7

Doufáme a věříme, že již příští tenisová sezóna se obejde bez jakýchkoliv omezení a restrikcí a všechna družstva si zahrají více soutěžních utkání.

V letních měsících roku 2021 bylo uspořádáno 14 turnajů celostátní soutěže jednotlivců v rámci Českého tenisového svazu v různých věkových kategoriích.

K dalším sportovním aktivitám tenisového klubu v roce 2020 patřily zejména následující akce. Jako každý rok bylo na našich kurtech odehráno několik tenisových turnajů. Z pořadatelského hlediska je lze všechny zařadit do kolonky vydařené, a to jak účastí, tak i herním projevem zúčastněných hráčů. Turnajovou sezónu na kurtech TK Březnice již tradičně otevřel singlový turnaj Březnický Grand Slam hraný na tři vítězné sety. Tento červnový turnaj letos slavil 11. ročník.  Z celkového vítězství se radoval již po desáté Robert Barták, který tak opět obhájil vítězství z loňského roku.

Během září se samozřejmě nezahálelo a uskutečnilo se opět několik tenisových turnajů. Nejprve vyvrcholil prázdninový deblový turnaj s názvem Vlčavský pohár. Jde o deblový turnaj mužů a mixů. Letošní rok se přihlásilo celkem devět smíšených dvojic a pět mužských deblových dvojic. V mixech byla nejúspěšnější blatenská dvojice Vokurková se Švejdou a v mužském deblu zvítězila opět blatenská dvojice ve složení Švejda, Ondračka. Vlčavský pohár tedy ovládli borci z Blatné. V polovině září nesměl chybět ani tradiční deblový turnaj mužů. Jako každý rok byla na tomto turnaji účast hojná. Na tento turnaj našli cestu jak domácí tenisté, tak i hráči přespolní. Tento kvalitně obsazený turnaj ovládla dvojice Tranová, Dušek. Na konci září proběhl také jeden z mála singlových tenisových turnajů v širokém okolí. Na turnaj s názvem Roubicup se přihlásilo celkem deset singlistů. Finálový zápas ovládl Adam Nusl, který porazil Miroslava Švejdu výsledkem 6:2. Tento turnaj symbolicky ukončuje turnajovou tenisovou sezónu našeho klubu.

Častokrát byla na výše zmíněných turnajích vidět velká herní kvalita zúčastněných hráčů, tudíž o krásné výměny nebyla nouze. Tímto děkujeme všem, kteří se jakkoli podíleli na přípravách turnajů, zejména však Jaroslavu Roubíkovi, Zdeňkovi Muzikovi a kolektivu TK Březnice za organizování turnajů. Pevně doufáme, že příští rok bude minimálně tak úspěšný jako ten letošní.

Výbor tenisového klubu děkuje za pečlivou a systematickou péči o celý tenisový areál včetně klubovny panu Václavu Švejnohovi a za provoz kantýny paní Petře Janošcové.

Výbor i členové TK Březnice v neposlední řadě děkují za dlouholetou a stabilní podporu vedení města Březnice, která zásadní měrou přispívá k udržení a rozvoji tenisového klubu a tenisu obecně.

Výbor TK Březnice se bude i v roce 2022 snažit udržet chod klubu, úroveň závodního i rekreačního hraní a péči o městský tenisový areál včetně klubovny minimálně na takové úrovni jako v roce minulém. Tak, aby byl tenisový areál příjemným místem pro sportovní i společenské trávení volného času, místem pro načerpání fyzických i psychických sil.

 

Robert Barták, Václav Kasík, Adam Nusl